Saturday, 30 August 2014

Asam Pedas Pari Claypot

Assalamualaikum.. harini saya nak marathon share resepi yang lama tersimpan dalam buku. Saya pernah buat asam pedas menggunakan claypot.. Rasenyer memg lain dan lagi sedap. Rasanya tak rugi kalau korang beli claypot untuk digunakan memasak asam pedas. Dijamin sedap! hehe...

Ok, Lets start...




Bahan-bahan:

Bahan A
Sedikit jintan manis
Segengam cili kering (direndam air panas dulu)
1 inci kunyit hidup
Belacan
Bawang putih dan bawang merah
Halia

Bahan B
Tomato
Bendi
Daun kesum
Air asam Jawa
Ikan Pari/ Ikan kembung




Cara penyediaan

1. Kisar bahan A sehingga halus
2. Kemudian, masukkan bahan A ke dalam periuk dan masak. Masak sehingga minyak naik. Kemudian, masukkan sekali serai dan daun kesum.
3. Setelah mendidih, masukkan air asam jawa. Panaskan sehingga mendidih.
4. Kemudian, masukkan ikan. Setelah ikan masak, masukkan tomato bendi. Masukkan sedikit garam dan bahan perasa. Setelah mendidih, tutup api dan sedia dihidang.