Friday, 18 July 2014

Kek Marble Coklat Susu

Salam korang,  kali ni saya nak share resipi kek marble. Actually, bagi org yang biasa buat kek mungkin bagi diorg kek ni senang. Tp sy buat kali kedua baru menjadi kek ni. Tak thula mana yang silap..hehe.. Tp alhamdullilah at last kek ni jadi n dapat tido dengan aman malam tu tanpa pikir ''nape kek tak jadi''..hehe.
Okla, nila kek marble yang sy buat...


Alhamdullilah jadi n insyallah sedap.. :)

Ok, ni resipinya:
credit to tuan blog: sini Terima kasih tak terhingga atas resipi yang best ni..


Bahan-bahan:

250gm butter
200gm gula kastor
5 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan susu pekat
2 sudu makan koko (bergantung kepada citarasa)
250gm tepung gandum (sy sangan tepung gandum dalam kuali dgn api yang sederhana untuk meringankan tepung, ni optional tau) **
2 sudu kecil baking powder **
** diayak terlebih dahulu

p/s: Pastikan semua bahan pada suhu bilik.

Cara penyediaan:

1- Pukul butter bersama gula sehingga kembang ( warna hampir putih)
2- Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul sebentar. Selepas tu, masukkan esen vanilla dan susu pekat dan pukul sebentar.
3- Kemudian, masukkan tepung+baking powder sedikit demi sedikit dan kaup balik adunan menggunakan senduk hingga sebati.
4. Setelah adunan sebati, bahagikan kepada 2 adunan. Satu adunan digaul dengan koko dan lagi satu adunan plain.
5. Setelah siap, letakkan aduanan coklat dan plain secara bergilir (untuk wujudkan warna berbelang2). Adunan memg agak pekat.
6. Kemudian, bakar di dalam oven pada suhu 160 celcius selama 40 minit. (bergantung kepada oven korang)

**(Pastikan oven dipanaskan dulu selama 15 minit sebelum diletakkan adunan. Ini bagi mengelakkan kek hangit diatas dan dibawah kek)



Dari pandangan rentas kek





Ok, Selamat Mencuba! :)