Tuesday, 8 July 2014

Begedil gempol

Assalamuailaikum semua.. Harini lisa nak share resipi bergedil gempol..comel kn name dier..hehe..tapi sebab dier bulat gempul, so sgt sesuai dgn nama ni..hee.. Actually, buat bergedil gempol ni sebab last week buat soto. So, next time lisa akan share lak resipi soto ayam gempol.

Ok, teaser teaser teaserr...


Ok, ni resipinyer:

Bahan-bahan:

12 biji kentang - dipotong dadu
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
1 biji bawang besar
1 biji telur
lada putih
hirisan ayam - kalau tak nak hirisan ayam, boleh juga diganti dengan danging cincang, udang kering
kunyit
sedikit garam

Cara penyediaan:

1. Lumurkan kentang dengan kunyit dan sedikit garam. Goreng sehingga kentang masak.


2. Goreng bawang. Asingkan. Goreng hirisan ayam. Asingkan



3. Potong halus daun bawang dan daun sup.
4. Kemudian, tumbuk kentang, bawang, ayam secara berasingan. Setelah semua ditumbuk, campurkan kedalam mangkuk. Masukkan juga daun sup, daun bawang dan lada putih. Letakan sedikit garam.



5. Kemudian, gaul kesemua bahan sekali sehingga sebati dan rasa mencukupi.
6. Buat bentuk bulat-bulat seperti dalam gambar dibawah.



7. Setelah itu, sadurkan dengan telur dan goreng dalam api yang sederhana. Jangan terlalu lama, takut minyak diserap kedalam bergedil dan bergedil hangit.


8. Setelah goreng, diangkat dan ditoskan. Ok, sudah siap!!Selamat mencuba! :)